Friday 5 August 2016

Tips Aggaran Masakan untuk Rumah Terbuka

Assalamualaikum.
Rasanya masih belum terlambat jika saya ingin ucapkan
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITI
MAAF ZAHIR DAN BATIN
walaupun Syawal telah pun melabuhkan tirainya, namun kenikmatan Ramadhan dan Syawal masih terasa sampai ke hari ini.
Semoga amalan baik kita sepanjang Ramadhan dan Syawal diterima olehNYA dan dihapuskan segala dosa-dosa kita. Amin



Alhamdulillah, hari ini mampu juga diri ini untuk meng'update' blog ini.
'Sorry' banyak-banyak memang 'buzy' yang amat melampau, memang tak sempat nak update.
Tapi alhamdulillah, sambil-sambil makan kuih raya (ada lagi kuih yang tak habis), sambil-sambil tu kita 'update' blog.

Raya kali ini, ramai ahli keluarga yang 'request' untuk datang beraya ke rumah.
Almaklumlah, kami sudah melangkah ke satu alam baru, iaitu tinggal di rumah sendiri.
Alhamdulillah
So, kat sini nak 'share' sedikit tips untuk rumah terbuka,
Semoga tips-tips ini boleh memberi panduan buat semua yang ingin buat makan-makan dan buat diri sendiri pada masa yang mendatang.

1. Tarikh
So, perkara pertama adalah menetapkan satu tarikh untuk menjemput ke semua ahli keluarga. 
Kami memilih hari minggu (kami dipantai timur, hari
minggu jumaat dan sabtu) iaitu hari jumaat, selepas solat jumaat. 
Kenapa pilih hari jumaat? Sebab semua orang cuti. Yang ke-2 adalah hari raya ke-6 keatas dan bukan hari isnin or khamis (mengelakkan orang yang berpuasa 6). Yang ke-3, rumah terbuka kami sampai malam, so  sampai malam lah kami melayan tetamu. Jika yang berpuasa 6 juga, boleh datang selepas berbuka. Selepas tetamu pulang, selepas itu juga kami akan mengemas rumah. Tidak melengah-lengahkan untuk mengemas rumah, dapat mengelakkan haiwan-haiwan seperti semut pula yang akan bertandang. 
Cuba bayangkan jikalau rumah terbuka ini hari sabtu, semestinya akan menjadi teramat penat kerana keesokkan harinya sudah mahu pergi bekerja. 

2. Menu masakan
Semestinya perkara yang kedua penting adalah pilihan masakan. Memandangkan masanya adalah pada hari raya ke-6 ke atas, semestinya menu seperti nasi minyak, nasi beriani, nasi bukhari telah muak di makan. Lagipun, kaki dan tangan hanya ada 4 sahaja. Maka menu yang difikirkan paling sesuai mengikut keadaan semasa adalah laksa kuah putih dan nasi ayam.  

3. Anggaran Jemputan
Yang ketiga penting ialah 'list out' senarai tetamu yang ingin dijemput. Berapa dewasa dan berapa kanak-kanak. Biasanya kami kira berapa dewasa sahaja. Kami 'set' dewasa adalah dari akhir sekolah rendah. So bila dikira-kira, semua sekali adalah 'around' 25-30 orang. Bila hari kejadian, total yang datang adalah 28 orang dewasa 1 orang bayi dan 2 orang kanak-kanak. Nasi yang dibungkus untuk bawa balik adalah sebanyak 6 orang makan.

5. Anggaran masakan
Setelah mengetahui berapa orang yang ingin dijemput, seterusnya menganggar berapa banyak yang akan di masak. Memandangkan menu utama adalah laksa kuah putih dan nasi ayam.
So ikan untuk kuah laksa adalah 2kg.
Laksa (memandangkan susah untuk mendapatkan laksa basah di sekitar rumah kami, jadi kami guna laksa kampung), 2pek.
Santan, 1 setengah biji.
Ulam-ulaman, tak perlu banyak. Cukup hanya 1 bekas besar dan sekali tambah sahaja. (Klu tetamu ramai yang muda-mudi, lagilah ulam-ulaman tak perlu banyak)
Nasi untuk nasi ayam adalah sebanyak 2kg.
Ayam 3 ekor.



4. Waktu untuk memulakan memasak
Memandangkan kami jemput selepas solat jumaat. Jadi kami mulakan memasak 'around' pukul 7 pagi. Pukul 7 pagi itu dimulakan dengan merebus ikan dan mengupas ke semua bawang, halia dan sebagainya. Setelah itu, baru kami merebus ayam pula.
Maybe bagi yang menggunakan noxxa, boleh mulakan memasak lewat sedikit. 
Around pukul 12, selesailah kesemuanya.

5. Lain-lain juadah
Setelah selesai menyediakan juadah berat, sesi diteruskan dengan menyusun kuih-kuih raya di dalam balang. Kemudian, memotong kek-kek.
Selain, laksa kuah putih dan nasi ayam, kami juga menyediakan kuih raya.
Kuih raya kami letak di'side' sofa.



Kemudian, ada tapai satu bekas.
Kek sarawak 3 biji.
Sedikit buah-buahan.



6. 'Setting' tempat
Bahagian sofa, kami biarkan ia ditempat yang asal.
Cuma bahagian dining sahaja yang kami ubah kedudukan meja dan kerusi mengelilingi meja. Hal ini dapat memudahkan semua tetamu untuk mengambil makanan.



7. Perkara penting lain
Duit raya, mestilah dimasukkan siap-siap ke dalam sampul. Pabila tetamu ingin pulang, terus capai dan bagi pada anak-anak.
Mesti sediakan bekas tupperware. Kadang-kadang, ada sebahagian tetamu yang hadir sedang berpuasa 6. So, kirimlah sedikit juadah kepada mereka. Makesure guna tupperware yang tak perlu dipulangkan kembali.

Akhir sekali, InsyaAllah jika diberikan rezeki dan kelapangan, tahun depan jika panjang umur, rumah akan terbuka lebih luas. Niatnya, ingin menjemput ke semua rakan yang dikenali tidak ketinggalan kaum keluarga.

InsyaAllah, Amin.

Sekian. Wassalam

No comments:

Post a Comment